Svetovni splet upihnil 25 svečk

Svetovno računalniško medmrežje je pred natanko 25 leti predstavil takrat 34-letni britanski znanstvenik Tim Berners-Lee, zaposlen v švicarskem Cernu. Medmrežje in splet pa sta različni kategoriji.

Berners-Lee je 12. marca 1989 namreč predstavil zamisel za sistem, ki bi uporabnikom omogočal, da s preprostim klikom na povezavo prenesejo datoteko z računalnika na drugem koncu sveta. Njegova ideja je bila za tisti čas tako drzna, da je prvih nekaj let nihče ni jemal resno. Danes se svetovni splet dotika življenja milijard ljudi in številni ga enačijo z medmrežjem.

A medmrežje in splet sta popolnoma različni kategoriji. Medmrežje je namreč omrežje, ki ga sestavljajo prenosni mediji, stikala, strežniki in odjemalci, splet pa je aplikacija, ki deluje znotraj spletnih brskalnikov in spletnih strežnikov, je pojasnila Borka Jerman-Blažičz Instituta Jožef Stefan (IJS).

Jerman-Blažič je kot pionirka medmrežja v Sloveniji in tudi takratni Jugoslaviji leta 1989 osebno registrirala nacionalno domeno .yu, ki je nekdanji državi pozneje omogočila uporabo prvih medmrežnih storitev, kot sta na primer elektronska pošta in izumrli predhodnik spleta, sistem Gopher.

Težko do domene .si
Po odcepitvi Slovenije od Jugoslavije si je Slovenija želela registrirati domeno .sl, a je bila ta že rezervirana za Sierra Leone. Pozneje je tako dobila domeno .si, a tudi tukaj pot ni bila lahka. Za končnico se je namreč potegovala tudi država Solomon Islands, za dvočrkovno kodo pa naj bi lobirali tudi predstavniki otočja Salmon Islands ob Antarktiki. Slovenija je domeno .si tako dobila šele leto po samostojnosti, leta 1993 pa je zaživela prva slovenska spletna stran. Ta je sprva ponujala predstavitev države v slovenščini in angleščini, pozneje pa je prerasla v odskočno stran za slovenske uporabnike in se leta 1996 prelevila v portal Mat’kurja.

Glede prihodnosti svetovnega spleta je optimistična – kljub tehnološkim spremembam v obliki mobilnih naprav in razkritju resnih posegov v komunikacijsko zasebnost, za katerega je poskrbel Edward Snowden.“Njegova razkritja so pomembna, a ne govorijo le o filtriranju medmrežnih podatkov, ampak o prisluškovanju na vseh znanih digitalnih omrežjih – telefonskih, radijskih in satelitskih,” je dejala Jerman-Blažič. Ob tem verjame, da bo splet še naprej ostal temeljno komunikacijsko orodje digitalne dobe.

Poziv k temeljni listini pravic
Ob 25. obletnici začetkov svetovnega spleta je Tim Berners-Lee pozval k pripravi temeljne listine pravic, ki bi medmrežje in njegove uporabnike ščitile pred zlorabami vlad in korporacij. “Brez odprtega, zanesljivega in nevtralnega medmrežja ne moremo računati na odprtost oblasti, delujočo demokracijo, kakovostno zdravstvo, povezavo med skupnostmi in kulturno raznolikost kultur. Nismo naivni, če mislimo, da to lahko dosežemo – naivni smo, če menimo, da bo to prišlo samo od sebe,” je dejal za The Guardian.

Poznavalci menijo, da sta ravno odprtost medmrežja in svetovnega spleta razloga za to, da medmrežje po svetu uporabljajo že skoraj tri milijarde ljudi, od tega približno milijarda v državah razvijajočega se sveta.

Vir: http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/svetovni-splet-upihnil-25-sveck/331944

12 marca, 2014 by | Posted in Dogodki, Novice |

Comments are closed.