Na IJS obeležili 30 let prve internetne povezave v Sloveniji

Te dni mineva 30 let, odkar je Slovenija dobila prvo internetno povezavo. To so na Institutu Jožef Stefan (IJS) obeležili s spletnim dogodkom, na katerem so med drugim predstavili kratko zgodovino in nekaj podatkov o uporabi interneta v Sloveniji danes.

Prvo internetno povezavo v Sloveniji so po besedah internetne pionirke Borke Jerman Blažič 27. novembra 1991 vzpostavili v laboratoriju za odprte sisteme in mreže na IJS, ko so paketke IP iz Ljubljane poslali v usmerjevalnik na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet.

Priprave na internetno povezavo so sicer stekle v sredini 80. let, maja 1991 so raziskovalci na IJS dobili dovoljenje za najem direktnega voda za povezavo do mednarodne omrežne infrastrukture projekta COSINE, ki je bila imenovana IXI (International X.25 Infrastructure), prva povezava po internetnem protokolu (IP) pa je nato stekla novembra 1991. Takrat so raziskovalci namreč pridobili dovoljenja za prehod IP-paketov prek organizacije CERN v Ženevi in prek Nemčije do Amsterdama.

Od teh, “gverilskih začetkov”, kot jih je poimenovala Jerman Blažičeva, je internet hitro napredoval, “pomanjšal svet in ga spremenil”. Lani je bilo v Sloveniji z internetom povezanih 90 odstotkov gospodinjstev, kar pa je pod povprečjem EU.

Kot je navedla, “nam gre dobro” pri širokopasovnem internetu, kjer je Slovenija po večini parametrov Evropske komisije nad evropskim povprečjem, nekoliko slabše pa se Slovenija odreže pri uporabi interneta. Namreč, interneta ni nikoli uporabilo 11 odstotkov prebivalstva Slovenije, pod povprečjem EU pa smo tudi pri rednih (85 odstotkov) in pogostih (76 odstotkov) uporabnikih interneta.

Današnji spletni dogodek je med drugim nagovoril tudi Nick Hyrka iz mednarodne organizacije Internet Society (ISOC), ki deluje z namenom promocije odprtega razvoja, evolucije in uporabe interneta za dobrobit dobrobit vseh ljudi.

“Neverjetno je, kam smo prišli v tem času, imamo neverjetno orodje, ki se nenehno razvija, moramo pa ga zaščititi. Tu nastopimo mi, saj želimo internet ohraniti odprt, varen in vreden zaupanja,” je dejal Hyrka, ki je hkrati pohvalil tudi slovensko izpostavo ISOC. Po njegovem mnenju je namreč “ena najmočnejših, ne največjih, ampak ena najbolj zanesljivih, kar jih je”.

Na dogodku so osvetlili še nekaj drugih tem, med drugim je o ranljivosti spletnih strani spregovoril Primož Cigoj z IJS, ki je pod mentorstvom Borke Jerman Blažič razvil orodje za učinkovitejše odkrivanje ranljivih spletnih mest VulNET, ter Tanja Pavleska z IJS, ki je spregovorila o kibernetski varnosti in dezinformacijah v Evropi in Sloveniji.

26 novembra, 2021 by | Posted in Dogodki |

Comments are closed.