Vljudno vabljeni na OKROGLO MIZO z razpravo

UPRAVLJANJE INTERNETA Z VIDIKA WCIT-12

v ponedeljek, 26. novembra 2012 ob 15.30 uri v veliki dvorani na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Masarykova 16, Ljubljana.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport organizira javno okroglo mizo z razpravo o morebitnih spremembah upravljanja interneta na WCIT-12 (World Conference on International Telecommunication).

Na WCIT-12, ki jo organizira Svetovna telekomunikacijska zveza (ITU) letos decembra, bo po 24 letih na dnevnem redu spreminjanje Mednarodnih telekomunikacijskih predpisov (ITR), ki opredeljujejo načela zagotavljanja in delovanja mednarodnih telekomunikacijskih storitev, namenjenih javnosti.

Pričakuje se, da bodo nekatere države zagovarjale uveljavitev zaračunavanja mednarodnega internetnega prometa, podobno kot pri telefoniji – in predlagale, da morajo vsaj del nadzora nad internetom prevzeti ITU. Nekateri deležniki se zavzemajo tudi za spremembo pravil upravljanja interneta, zagotavljanja kvalitete storitev (QoS) in modelov medomrežnega povezovanja. Če bo do predlaganih sprememb prišlo, nevtralnosti interneta in v splošnem interneta, kot ga poznamo danes, ne bo več.

Okrogla miza je namenjena razpravi o vlogi mednarodnih telekomunikacijskih pravil, težnjah po njihovem spreminjanju na WCIT-12, predvsem pa o vplivu morebitnih sprememb ITR-ov na upravljanje interneta. Razprava bo tudi o stališčih, ki jih bo na WCIT-12 zastopala uradna delegacija Republike Slovenije.

V razpravi bodo sodelovali:

dr. Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport
dr. Borka Jerman Blažič, predsednica Internet Society – Slovenia
Aleš Špetič, glasnik digitalnih tehnologij
Davor Šoštarič, direktor Izum
dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije
Franc Dolenc, direktor Apek
Kruno Kisiček, Telekom Slovenije d.d.
Boštjan Košak, direktor Amis d.o.o.
Razgovor bo povezoval Marjan Turk, Direktorat za informacijsko družbo, MIZKŠ.

Prosimo vas, da svojo udeležbo sporočite do petka, 23. 11. 2012, na naslov: katja.telic@gov.si.

20 novembra, 2012 by | Posted in Dogodki | Tags: , , , , |

Comments are closed.